Afbeelding “ABB op Maat heeft de hoge ambities vakkundig gerealiseerd”

“ABB op Maat heeft de hoge ambities vakkundig gerealiseerd”

De duurzame villa aan de Iepenlaan in Dordrecht is ontworpen door architect Rogier Kraaijeveld. Hij vertelt over het ontwerp en de samenwerking met de bewoners:

“Deze woning in Dordrecht is gebouwd op een bijzondere plek, namelijk de overgang van stad naar natuur. De opzet van het huis komt voort uit de ligging van de hoekkavel. Bovendien is er schitterend uitzicht op de polder en vanaf de wat hoger gelegen dijk hebben wandelaars en fietsers zicht op het perceel.

Hoe is de woning opgebouwd?

Het volume van het huis is opgedeeld in blokken. De blokken zijn zo geplaatst dat er verschillende plekken ontstaan in huis en in de tuin. Plekken die beschutting en privacy bieden, maar ook plekken met openheid en uitzicht. Door bijvoorbeeld de ouderslaapkamer te laten zweven ontstaat daaronder een overdekt terras en zorgt het overstek voor geborgenheid in de aangrenzende woonkamer. De gevraagde openheid aan de straatkant, door de gemeente, is opgelost met een groot raam dat op schouderhoogte is geplaatst. Op deze manier kun je hier in huis onzichtbaar vanaf de straat een boek lezen of televisie kijken.

Het verstrijken van de tijd zal op een mooie manier zichtbaar worden

Rogier Kraaijeveld

Wonen op een milieuvriendelijke manier.

Het gezin met drie kinderen wil op een milieuvriendelijke manier wonen. Allereerst is er geen gasaansluiting en er wordt verwarmd met een warmtepomp. Het vegetatiedak zorgt voor waterberging, verkoeling en verbeterde prestatie van de zonnepanelen. Het huis is goed geïsoleerd met houtvezelpanelen. Ook is het hout in de gevel milieuvriendelijk verduurzaamd. Hierdoor heeft het de eigenschappen van hardhout, maar laat het de oerbossen ongemoeid.

De materialen zijn zorgvuldig gekozen en de aansluitingen zijn nauwkeurig gedetailleerd. Het hout zal meer gaan tekenen, de koperen dakranden en vensterbanken zullen verkleuren en het verstrijken van de tijd zal op een mooie manier zichtbaar worden. In alle jaargetijden gaat de kleur van het metselwerk bescheiden op in het omringende landschap. Met de kundige mensen van ABB Op Maat zijn de hoge ambities gerealiseerd en is het bouwtraject ook prettig verlopen.”

Ervaringen