Een bijzonder duurzame woning gelegen op een mooie locatie in Dordrecht.
Deze kubistische woning heeft een unieke vorm en uitstraling. De woning heeft een diepte van bijna 18 meter en staat op een perceel van circa 42 meter lang. De woning is gerealiseerd in een bouwtijd van 9 maanden en is in 2020 opgeleverd.
Verbonden met de natuur
De bewoners zijn verbonden met natuur en milieu en wilden dit ook laten terugkomen in hun woning. Voorbeelden hiervan zijn niet alleen toepassing van het sedum/vegetatiedak maar ook toepassing van maar liefst 22 PV panelen, warmtepomp en een mechanisch ventilatiesysteem met natuurlijke luchttoevoer en tot slot CO2 vraaggestuurde afzuiging.
Ook in de gevelconstructie zie je de duurzame keuzes terug. De bewoners wilden graag een dampopen gevelconstructie. Dit is een manier van bouwen die gebruik maakt van enkel natuurlijke isolatiematerialen met vochtregulerende eigenschappen, dus zonder folies en dergelijke. Er wordt op deze bouwwijze een ademend binnenklimaat gerealiseerd.
De woning is ontworpen door architect Rogier Kraaijeveld. De architect vertelt over het ontwerp en de samenwerking met de bewoners:
Een bijzondere plek…
“Deze woning in Dordrecht is gebouwd op een bijzondere plek, namelijk de overgang van stad naar natuur. De opzet van het huis komt voort uit de ligging van de hoekkavel. Bovendien is er schitterend uitzicht op de polder en vanaf de wat hoger gelegen dijk hebben wandelaars en fietsers zicht op het perceel.
Hoe is de woning opgebouwd?
Het volume van het huis is opgedeeld in blokken. De blokken zijn zo geplaatst dat er verschillende plekken ontstaan in huis en in de tuin. Plekken die beschutting en privacy bieden, maar ook plekken met openheid en uitzicht. Door bijvoorbeeld de ouderslaapkamer te laten zweven ontstaat daaronder een overdekt terras en zorgt het overstek voor geborgenheid in de aangrenzende woonkamer. De gevraagde openheid aan de straatkant, door de gemeente, is opgelost met een groot raam dat op schouderhoogte is geplaatst. Op deze manier kun je hier in huis onzichtbaar vanaf de straat een boek lezen of televisie kijken.
Wonen op een milieuvriendelijke manier.
Het gezin met drie kinderen wil op een milieuvriendelijke manier wonen. Allereerst is er geen gasaansluiting en er wordt verwarmd met een warmtepomp. Het vegetatiedak zorgt voor waterberging, verkoeling en verbeterde prestatie van de zonnepanelen. Het huis is goed geïsoleerd met houtvezelpanelen. Ook is het hout in de gevel milieuvriendelijk verduurzaamd. Hierdoor heeft het de eigenschappen van hardhout, maar laat het de oerbossen ongemoeid.
De materialen zijn zorgvuldig gekozen en de aansluitingen zijn nauwkeurig gedetailleerd. Het hout zal meer gaan tekenen, de koperen dakranden en vensterbanken zullen verkleuren en het verstrijken van de tijd zal op een mooie manier zichtbaar worden. In alle jaargetijden gaat de kleur van het metselwerk bescheiden op in het omringende landschap. Met de kundige mensen van ABB Op Maat zijn de hoge ambities gerealiseerd en is het bouwtraject ook prettig verlopen.”
'Het hout in de gevel is milieuvriendelijk verduurzaamd'