Menu

Lofts in monumentaal pand

De restauratie van dit monumentale pand tot woongebouw met vijf royale lofts is een van onze meest bijzondere projecten.

Het rijksmonument, de voormalige Boterbeurs, is getransformeerd tot een gebouw met vijf levensloopbestendige woningen. Overal in het pand is de geschiedenis zichtbaar gebleven. In het pand was tussen 1939-1949 de Bibliotheek Openbare Leeszaal gevestigd. Later was het een museum met schilderijen.
De historische hoge monumentale deuren van de leeszalen op de verdieping zijn bewaard gebleven. Evenals de kunststenen trap uit 1939 in de rechtervleugel en de gebrandschilderde ramen.

Vakkundige uitdaging met bijzondere details

Dit project was voor architectenbureau Groeneweg Van Der Meijden Architecten en ABB Op Maat (voorheen Aannemingsbedrijf Panco) een echte uitdaging. De samenwerking met onze partners en ieders vakkundigheid hebben gezorgd voor het prachtige eindresultaat.

De transformatie van dit monumentale pand ging samen met bijzondere details.

Energiezuinig
Het energiezuinig maken van een pand van 175 jaar oud was een echte uitdaging. Wij werkten, voor dit project, samen met Wemmers Installatiebedrijf. Zij vonden een oplossing door het toepassen van individuele warmtepompen voor 4 van de 5 lofts. De buitenmuren zijn geïsoleerd met behulp van cellulosevlokken die vochtregulerend werken.

Nieuwe architectonische elementen
De bouwkundige ingrepen zijn uitgevoerd zonder de architectuur van de bestaande bouw uit het oog te verliezen. Om de lofts van de 1e verdieping te voorzien van voldoende daglicht en uitzicht, zijn aan de oostzijde van het gebouw nieuwe gevelopeningen toegevoegd.

De detaillering is eigentijds, maar de verticale verhoudingen sluiten naadloos aan bij de 19e eeuwse architectuur van Itz. De in 1939 aangebouwde vleugel op het binnenterrein is geheel getransformeerd in een eigentijdse stijl.

3D-tekeningen
Het gehele interieur is in kaart gebracht in 3D waardoor vloerhoogtes en diktes beter ingeschat en op tekening verwerkt konden worden.

Geringe scheefstand
De geringe scheefstand van het gehele pand is een verrassend detail. Het pand was aan de voorzijde namelijk gebouwd op de crypten van de “Wijnkoperskapel” uit 1600. Op de achterzijde slechts 1 meter van het water van de Wijnhaven.

Afwerking
De afwerking van het geheel met o.a. keukens en trapdelen van meubelmakerij Bottesteyn zorgden voor een geheel eigentijds uiterlijk en samenhang door het hele pand.

De gebrandschilderde ramen uit 1843 geven het interieur van het pand statige maar vooral kleurrijke uitstraling.

''We passen hedendaagse technieken toe om met respect om te kunnen gaan met bouwkundige ingrepen aan een monumentaal pand.''