Menu

Roltrap in winkelcentrum

Deze verbouwing in een winkelcentrum is één van die bijzondere opdrachten die uitstekend aansluit bij het maatwerk van ABB Op Maat. Een strakke planning, heldere afspraken met samenwerkende partners en goede communicatie met de opdrachtgever waren essentieel in dit project. Een uitdaging die perfect past bij het vakmanschap en de persoonlijke benadering van ABB Op Maat.

In een bestaand winkelcentrum is het aanbod winkels uitgebreid met een supermarkt. Een vereiste bij de komst van de supermarkt was een roltrap welke van de supermarkt op de begane grond naar de parkeergarage gaat. Er moest verbouwd worden om een ruimte voor de roltrap te creëren.

Weetje: Een roltrap zonder treden heet officieel een tapis roulant, maar voor de leesbaarheid noemen we het ‘gewoon’ roltrap.

Precieze planning

Het winkelcentrum was tijdens de verbouwing in gebruik en de periode om de nieuwe siuatie te realiseren was erg kort. Een strakke planning was cruciaal om het winkelde publiek zoveel mogelijk te ontlasten en om de roltrap in gebruik te hebben voor opening van de supermarkt. Mede door de nauwe samenwerking met de partners is het gelukt om de oplevertermijn te halen.

Constructieve uitdagingen
Op de plek waar voorheen 2 winkels gevestigd waren moest nu op de begane grond de ingang van de roltrap komen. In de realisatie waren er diverse uitdagingen. Zo hadden we in de kelder veel last van waterdruk. Hier moest een fundering / kelderbak komen ten behoeve van de roltrap. Om dit te kunnen realiseren hebben we samengewerkt met een specialistische partner voor de grondwaterkering.
Een andere uitdaging was het verwijderen van de verdiepingsvloer. De vloerdikte was op sommige plaatsen maar liefst meer dan 1 meter. Per m2 is de vloer uitgezaagd en is er een constructie gemaakt om ieder stuk vloer te ‘dragen’ en af te voeren. Vervolgens is er een constructie gemaakt waar de roltrap in geplaatst is.
Na het plaatsen van de roltrap door een van onze partners heeft ABB Op Maat de wanden gemaakt en afgewerkt.

''Een strakke planning was cruciaal, mede door de nauwe samenwerking met onze betrouwbare partners hebben we deze planning ook kunnen halen.''

Vormgeving en brandveiligheid

In het winkelcentrum is gekozen voor een industrie-look. Dit is ook doorgevoerd in de ruimte van de roltrap. Dit zie je onder andere terug in de RVS afwerking tussen de roltrap en de muren. De prachtige zwevende balklaag op het plafond maakt het helemaal af. Bij de vormgeving is er gelet op de details. Zo worden schaduwen voorkomen door de toepassing van een zwart plafond.
In overleg met de brandweer en andere specialisten in de brandveiligheid is er gekozen om brandschermen te plaatsen. Deze zijn optisch weggewerkt in het plafond maar zakken op het moment van brand, om verspreiding van vuur te voorkomen.

Winkelcentrum
Het gehele winkelcentrum is eerder gebouwd door ABB Bouwgroep. Meer lezen over dit project? Project Ackershof